Selecteer een pagina

Raadscolumn Frans van Kouwen

Mijn eerste periode als jong raadslid van nu 63 jaar loopt ten einde. In maart staan de verkiezingen voor de deur en je merkt in de politieke arena dat iedereen daar mee bezig is. De taal wordt harder, de standpunten met nog meer hakken in het zand. Bijna op het persoonlijke af.

Maar wat ons bijeen houdt is de liefde voor je dorp of je nu in Noordwijk aan Zee of in De Zilk woont. Veel onderwerpen zijn de afgelopen 3 jaar gepasseerd en politiek vraagt water bij de wijn te doen. Immers je kunt niet altijd winnen, er moeten ook verliezers zijn, om winnaar te kunnen zijn. Het vraagt geven en nemen. Maar altijd met de intentie om het goed te doen voor de burgers en juist hen die pech hebben in hun leven, weer een perspectief te bieden.

Of het nu gaat om jongeren die naarstig op zoek zijn naar een betaalbare woning of eenzame ouderen. Als raadslid van welke pluimage dan ook is het zaak om je daar voor in te zetten, soms met verschillende visie of kaders. 

Vooral als jouw partij deelgenoot is van de coalitie, vraagt het soms meer dan gemiddeld iets van je incasseringsvermogen. Voor mij in de afgelopen periode waren dat bouwen op Bronsgeest en een evenementenhal met zwembad in Noordwijkerhout. 

Ik gun natuurlijk de Noordwijkerhouters hun zwembad, maar ik heb zorgen over de financiële afweging en over wat het zeker ook op de langere termijn de burgers gaat kosten. 

Als bijvoorbeeld blijkt dat er een school moet komen omdat onderzoek dit uitwijst, moet er ook een school komen. Dan bevreemdt het mij dat een nieuwe ‘Noordwijkse’ partij hier tegen is of dat de andere ‘Noordwijkse’ partij aangeeft dat Noordwijkers maar in het nieuw te bouwen Valkenhorst moeten gaan wonen. Dat vraagt van mij dan maar woorden in te slikken en niet op de man/vrouw te spelen. 

Dat alles maakt dat met de vele tijd, energie en vooral wat mijn kijk op democratie is, ik hoopvol uitkijk naar een volgende periode als raadslid. Maar dat is gelukkig aan u: de burgers waar het om gaat.